Ontworpen door Els de Crook

 

Londen

 

Voorjaar 1992 was het zo ver. Ik zou voor het eerst gaan vliegen. Voor Frans was het de tweede keer, omdat hij een paar jaar ervoor voor zijn studie al eens een weekje in Londen heeft doorgebracht.

Londen zou een mooie testcase zijn wat betreft het vliegen, omdat we ideeën hadden voor grotere reizen.

Het inchecken en opstijgen ging allemaal prima en ik zat rustig een boekje te lezen toen Frans - die aan het raampje zat - me een duw gaf en zei dat ik eens buiten moest kijken omdat het zo mooi was.  Nou toen schrok ik met rot, want op het moment dat ik naar buiten keek hing het vliegtuig behoorlijk schuin.  Het beeld wat ik op mijn netvlies kreeg veroorzaakte een aantal kettingreacties in mijn hersens en evenwichtsorgaan. Het duurde dan ook even eer dat allemaal weer hersteld was.

De vlucht zou 45 minuten duren, maar vanwege drukte kregen we er nog een kwartiertje extra bij. Had voor mij eigenlijk niet gehoeven, want ik had me al ingesteld op het landen.

Het stijgen en landen vind ik wel aardig, maar het boven in de lucht vliegen vind ik niks aan.

In Londen logeerden we in een hotel dichtbij de het centrum. We kregen in eerste instantie een kamer welke zo vies was dat we na het douchen meteen zijn gaan klagen. De stofwolken lagen onder het bed. Toen een andere kamer gekregen en die was wel schoon.

Natuurlijk de topics van Londen bezocht en het ene valt mee, maar wat me erg tegen viel was de Tower Bridge. Op de tv ziet de brug er mooi uit, maar in werkelijk had ik de indruk dat de brug nog in de grondverf zat; een slap kleurtje. De Tower Bridge is een in1894 voltooide basculebrug over de rivier de Theems. Hij ligt naast de Tower of London, waaraan hij ook zijn naam dankt.








 

 

De Tower of London, meestal kortweg de Tower genoemd, is een gebouwencomplex in Londen, gelegen aan de rivier de Theems. In de loop van de eeuwen heeft het dienst gedaan als fort, koninklijk paleis, staatsgevangenis, munt, garnizoen, museum en arsenaal. De nabijgelegen Tower Bridge dankt zijn naam aan dit fort; en het feit dat er op deze brug 2 torens staan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trafalgar Square is samen met Piccadilly Circus en Leicester Square een van de bekendste pleinen in Londen.  Het is genoemd naar de zeeslag bij Trafalgar van 1805 waarbij Horatio Nelson een Spaans-Franse vloot van Napoleon versloeg. Bij dit zeegevecht kwam Admiraal Nelson om het leven. Hij ligt begraven in St.Paul's Cathedral. Op het midden van het plein staat Nelsons's Column, ook wel oneerbiedig Nelson's Willy genoemd. De zuil is ongeveer 54 meter hoog terwijl het beeld van Nelson zelf maar 5,5 meter hoog is. Onderaan de Column zijn vier bronzen reliëfs bevestigd. Deze beelden vier van Admiraal Nelson's zeeslagen uit. Nelson's Column wordt omgeven door vier bronzen leeuwen ontworpen door Sir Edwin Landseer en geplaatst door Marocchetti. De leeuwen werden in 1868 voltooid. Het plein zelf werd al in 1840 voltooid.
 

Big Ben is de naam van de grote luidklok die in de toren van het Palace of Westminster hangt.  Men denkt vaak ten onrechte dat de hele klokkentoren van het gebouw, die Clock Tower heet, de naam Big Ben heeft. De klok is een van de zwaarste ter wereld. Hij heeft een middellijn van ruim 2,7 m en weegt 13.195 kg.   Big Ben is genoemd naar de politicus Sir Benjamin Hall (1802-1867) die vanwege zijn rijzige gestalte Big Ben werd genoemd. Sir Benjamin gaf de aanzet tot de bouw van de toren, die ongeveer 96 m hoog is. De grote klok werd geïnstalleerd in 1858. Hij slaat alleen de volle uren. De kwartieren worden geluid door vier kleinere klokken. Zowel de toren als het geluid van de klokken (Westminsterslag) hebben wereldwijde bekendheid verworven.



Buckingham Palace is de officiële residentie van de Britse vorst in Londen. Oorspronkelijk heette het gebouw 'Buckingham House' omdat het (in 1703) werd gebouwd voor John Sheffield, graaf van Buckingham. Koning George III kocht het pand in 1762 van diens nakomeling Sir Charles Sheffield. Sinds 1837 doet het dienst als residentie. Als de koningin aanwezig is, wappert de koninklijke standaard op het middelste paviljoen; is zij er niet, dan wordt de Union Jack gehesen. Buckingham Palace bevat een waardevolle schilderijencollectie en is, sinds George III het kocht, meerdere malen verbouwd en vergroot. Sinds 1993 zijn gedeelten van het paleis toegankelijk voor het publiek. Een van de mooiste zalen is de troonzaal, waar de troon van de Koningin staat, ook de tronen van haar ouders en grootouders staan hier.



Kenmerkend voor Buckingham Palace is de Koninklijke wacht; voor vele soldaten is dit een eer om de vorstin te mogen beschermen. De wacht symboliseert de functie van Hoofd van Defensie van de vorstin. De wachten mogen zich niet bewegen, behalve tijdens het aflossen van de wacht. Meermalen per dag wordt op het voorplein van Buckingham Palace ceremonieel de wisseling van de wacht uitgevoerd. Dit eeuwenoude ceremonieel is een voorbeeld van de tradities die nog steeds verder leven aan het Britse Hof.

 

 

Greenwich is een stadsdeel van de Britse hoofdstad in het zuidoosten van de metropool, aan de zuidelijke oever van de Theems.  Greenwich vormt het nulpunt van het systeem om positie aan te duiden. In dat systeem bevindt Greenwich zich op de nul-meridiaan (lijn van Noordpool naar de Zuidpool). Meer precies gaat deze door het Royal Observatory (de sterrenwacht) die vroeger in Greenwich gevestigd was. Naar het westen toe noemt men Westerlengte en naar het oosten toe Oosterlengte. Nederland en België liggen ongeveer op 5 graden Oosterlengte.

Greenwich is ook de plaats waaraan de tijdstandaard is afgesproken: als de zon dáár op het hoogste punt staat (in het zuiden), dan is het 12 uur lokale tijd. Dit is later aangeduid als Greenwich Mean Time, oftewel GMT. Deze tijdsaanduiding kent geen zomer- en wintertijd. De Engelse wintertijd is dus gelijk aan GMT, maar gedurende de zomertijd scheelt het een uur.

Mooie omgeving in Greenwich en daar maakt men  ook gebruik van. 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hyde Park is het grootste park van Londen. Het meertje middenin het park heet The Serpentine. De Londense parken fungeren als groene long van de stad.


Op zondag is de noordoost hoek van het park voor Speakers'  Corner. Politici, anti-politici en godsdienstfanatici spreken op zeepkisten het volk toe. Iedereen die wil, mag er zijn zegje doen,  maar kan rekenen op repliek van de Londenaren.

 
Het is een heel groot park en op andere delen wordt er wordt van alles en nog wat organiseerd, van heftuckwedstrijden tot paardententoonstellingen.

 








 

 

 

 

 

 

Het bezoeken van een pub heeft veel weg van een museumbezoek: de inrichting ziet er antiek uit. Er wordt vaak gebruik gemaakt van ronde tafeltje op sta-hoogte, zodat men er omheen kan gaan staan met een guinessje of wat anders. Ook gaat men met een paar mensen buiten staan om een pint te drinken en te kletsen.

Ook zijn we nog naar de musical: The Cats geweest. Een heel aparte ervaring omdat je rondom het toneel zat en de katten regelmatig tussen het publiek liepen.

 

De speelgoedafdeling van het bekende Harrods warenhuis, waar je zelfs het inpakpapier moet betalen

 onder: de Theems  

 















 

 



                                                                                            

                                                 Bye-bye London